ISAB Energi planerar och genomför energibesparingar för fastighetsägare

”Fördelen med oss är att vi är en totalpartner”

Energifrågan är högt upp på de flesta fastighetsägares och företagares agenda. Med rusande priser och inte minst en miljö att ta hänsyn till ser många sig omkring efter alternativ och möjlighet till utveckling. På ISAB Group har ämnet alltid varit aktuellt, men nu mer än någonsin med uppstarten av ett eget bolag för området – ISAB Energi.

Bakom ISAB Energi finner vi bland andra vd Jonas Nilsson, som har mångårig erfarenhet som elektriker på kontot.

– Min bana i elbranschen startade redan vid 13 års ålder efter en prao, där jag blev introducerad som elektriker. Under alla lov och helger kombinerade jag arbete både ute på fältet och i företagets butik, berättar Jonas.

Det blev starten på flera år för Jonas inom både larm och som elektriker på platser som Abeta, Storel, Ahlsell och Elektroskandia, där han avslutade sitt äventyr som filialchef och ansvarig för butikerna i södra Sverige. Efter en lyckad värvning av en elfirma antog Jonas rollen som Entreprenadchef och chef för Energiavdelningen.

– År 2023 fick jag sedan möjligheten att vara med och starta upp ISAB Energi tillsammans med två gamla kollegor. Det har varit en spännande utmaning i en bransch vi känner väl. Jag hade redan bestämt mig för att starta ett energibolag när jag träffade Patrik Brandt, vd för ISAB Group. Vi insåg då att energi som område skulle passa väl in i ISAB:s vision framåt. Därefter gick det snabbt, och ISAB Energi AB startades, berättar Jonas.

 

En totalpartner för energi

Just energi är med andra ord ett ämne som Jonas brinner för sedan länge.

– Energifrågor och installationer har varit min passion i många år. Att hjälpa kunder att optimera sina anläggningar i en tekniskt utmanande och snabbväxande bransch är otroligt stimulerande. Att bara hänga med i utvecklingen och finna de bästa lösningarna är både svårt men också väldigt roligt, förklarar Jonas.

Utgångspunkten för bolaget är Staffanstorp, men arbetar idag rikstäckande med målsättningen att förse fastighetsägare med de bästa energilösningarna på marknaden. Jonas beskriver att fördelarna med ISAB Energis erbjudande är att de levererar helheten.

– Fördelen med oss är att vi är en totalpartner; du får idé, förstudie, projektering, utförande och eftermarknad i ett paket gällande grön omställning och energibesparing. Alla fastigheter har olika behov, men vi kan genomföra dem alla.

 

Resan mot energieffektivisering

Att påbörja resan mot energieffektiva åtgärder är något som både föreslås för ISAB:s nuvarande kunder som en del av deras löpande förbättring, men erbjuds också för helt nya kunder. Jonas beskriver hur uppstarten kan se ut.

– Vi har både kontinuerlig kontakt med alla våra befintliga kunder och bearbetar samtidigt nya möjligheter. Till att börja med får kunden berätta om sina fastigheter och förbrukningar, ålder på system samt om det redan finns en plan på investeringar. Därefter visar vi förslag på åtgärder med en ekonomisk presentation. Många gånger vet vi redan vad som kan vara aktuellt att göra, och då ser vi på vad vi kan erbjuda som ger mervärde för kund.

Jonas förklarar också att utgångspunkten för ISAB Energi är optimering inom de övriga befintliga affärsområden som ISAB Group innefattar, men att de även arbetar tillsammans med andra aktörer.

– Vi arbetar med alla energibesparande åtgärder, vad gäller nyproduktion, el, ventilation, VVS, kyla, styr, sol, hybrid och energilager. Vi verkar först och främst tillsammans med ISAB:s bolag, men har ett nätverk av underentreprenörer i hela Sverige. Då vi har en aktiv marknadsbearbetning i Sverige erbjuder vi samverkan med övriga tjänster inom ISAB Group där vi kan. Har vi projekt inom ISAB:s områden samverkar vi alltid.

 

Ser framtiden inom batterilösningar

Vad gäller framtiden är Jonas Nilsson ödmjuk inför att efterfrågan styr behovet, men har en väl anpassad plan för att möta de förfrågningar som uppstår.

– Det är marknaden som styr vår verksamhet, men vi analyserar alltid marknadens behov och anpassar vårt erbjudande och utveckling därefter. Just nu är BESS (Battery Energy Storage Systems, batterienergilagringssystem) ett av de områden vi växer snabbast inom. Här kommer troligtvis även rekrytering att bli nödvändig, säger Jonas.

Med en vilja att hänga med i de nya framsteg som tas inom branschen ser Jonas goda möjligheter att möta utmaningarna.

– Den tekniska utvecklingen går otroligt snabbt och är mycket komplicerad – så teknisk kunskap är en viktig del. Vi är igång inom BESS i rätt tid och utmaningen är att ta mer marknad, öka vår kompetens och samtidigt inte tappa fart, avslutar Jonas Nilsson.