Spol & filmavdelningen hjälper dina rör att hålla längre

För att hålla avloppssystemen i rätt skick krävs ibland extra omsorg och åtgärder.

För att hålla avloppssystemen i rätt skick krävs ibland extra omsorg och åtgärder. Vi har pratat med Lars Berntsson, projektledare på avdelningen för spol & film på ISAB Rörinfodring Väst, om hur deras åtgärder gör skillnad och tar del av tipsen som får rören att hålla längre.

Vad du har för uppgift som projektledare inom spol & film på ISAB Rörinfodring Väst?
– Jag träffar kunder, planerar våra uppdrag och har hand om uppföljning och fakturering. Bland annat planerar jag de servicejobb vi utför för våra kunder.

Varför behöver man spola sina rör?
– Det är ett underhållsarbete. Med tanke på vad vi spolar ner idag med fett och liknande bygger det på genom åren. Ett rör ska hålla cirka 50 år, men beroende på kvalitet, hur det används och hur det underhålls kan det variera.

Vad kan jag som kund förvänta mig när ni kommer ut och spolar?
– Vi börjar med en intervju med kund, där vi försöker lokalisera var problemet uppstått. Vi frågar vad som har hänt och ungefär var i fastigheten. Sedan försöker vi hitta en anslutningspunkt som ligger så nära problemet som möjligt för att påbörja spolarbetet. För spolningen använder vi olika munstycken på spolslangen beroende på problem. Vet man ungefär vad problemet beror på kan vi lättare avgöra vad vi ska använda. Upptäcker vi under ett arbete att det exempelvis kommer upp rost kan vi föreslå ytterligare åtgärder. Då kan vi ta tag i det direkt eller komma tillbaka vid ett annat tillfälle, beroende på vad kunden önskar.

Ni använder också filmkameror för att undersöka rören. Vad är fördelarna med att filma?
– Filmning är ett bra hjälpmedel för att kunna hitta orsaken på ett problem som uppstått. Det kan hjälpa oss att hitta anledningen till driftproblematiken, exempelvis när något spolats ner som inte ska spolas ner. Med filmning kan vi också göra en bedömning innan relining och se om vi kanske behöver stänga av driften innan åtgärd. Det är lite av ett detektivarbete!

Ni samverkar en hel del med ISAB:s avdelning för rörinfodring. Spolar ni alltid innan en rörinfodring?
– Ja, i varierande omfattning. Innan en infodring vill man rensa röret och det görs ofta mekaniskt med kedjor. Det man vill uppnå är att få ut slipdammet och göra rören släta och rena för att reliningen ska fästa bra.

Hur lång tid tar för er att utföra ett projekt?
– Eftersom vi också tar oss an stora som små uppdrag är det svårt att ge en generell tidsuppfattning, det varierar oerhört beroende på hur omfattande problemet är. Det kan ta allt från 1 minut till X-antal dagar. Vi strävar alltid efter att kunna ge en fingervisning efter beskrivning från kund och kan ge en närmare tidsprognos efter att vi har kikat på problemet.

Vad kan man själv göra för att underhålla sina rör?
– Rensa vattenlåset regelbundet och spola mycket vatten, gärna kokande, och använd inga propplösare. Spolar du inte tillräckligt mycket efter att du tillsatt propplösare förvärras problemet. När det stelnar blir det som kattsand i rören. Då är det bättre att bara spola mycket och hett vatten. Det löser upp fett och beläggningar.

Behöver du hjälp med spolning eller filmning av dina rör? Kontakta oss så hjälper vi dig!